You are currently viewing “Ιβάν εναντίον Ιβάν,” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

“Ιβάν εναντίον Ιβάν,” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

  • Post category:Θέατρο
Κοινοποίησε

Το έργο «Ιβάν εναντίον Ιβάν», βασισμένο στη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, «Ο Καβγάς των Δύο Ιβάν», ανεβαίνει στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη. Η παράσταση επιχειρεί μια φρέσκια ανάγνωση του έργου, με σύγχρονες αναφορές και χιουμοριστική διάθεση.


Οι αντίθετοι κόσμοι των δύο Ιβάν

Ο Ιβάν Ιβάνοβιτς, ευγενής και επιμελής, και ο Ιβάν Νικίφοροβιτς, τραχύς και απρόβλεπτος, είναι στενοί φίλοι και γείτονες. Παρά τις διαφορές τους, η φιλία τους φαντάζει αδιατάρακτη – μέχρι τη στιγμή που ένας ανόητος καβγάς, με αφορμή μια γουρούνα και έναν χήνο, γίνεται αιτία για να ξεκινήσει ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ τους. Το περιστατικό σύντομα μετατρέπεται σε κοινωνικό θέμα, παρασύροντας μια ολόκληρη μικρή πόλη στον καβγά τους.


Γκόγκολ και σύγχρονη Ελλάδα σε ένα σκηνικό παιχνίδι

Η δράση τοποθετείται στη Ρωσία του 19ου αιώνα, όμως η παράσταση εμπλουτίζεται με αναφορές στην Ελλάδα του σήμερα. Τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί, με σατιρική διάθεση και επιθεωρησιακά στοιχεία, φέρνουν τη θεατρική αφήγηση σε ένα τηλεοπτικό πάνελ της μεσημεριανής ζώνης. Μέσα από το καυστικό χιούμορ, η παράσταση σχολιάζει τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να συγκρούονται, καθώς και τη σημερινή κουλτούρα του αλληλοσπαραγμού που τροφοδοτούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Κοινωνική κριτική μέσα από το γέλιο

Το έργο εστιάζει στην υποβάθμιση των κοινωνικών αξιών και την αλλοίωση του κοινού περί δικαίου αισθήματος – θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα του σχολιασμού του Γκόγκολ. Παράλληλα, η παράσταση εξετάζει τις ομοιότητες με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, προσφέροντας μια καυστική αλλά χιουμοριστική ματιά στα κοινωνικά προβλήματα.


Μια πρόσκληση για προβληματισμό και διασκέδαση

«Ιβάν εναντίον Ιβάν»: Ένα έργο που υπόσχεται γέλιο, συγκίνηση και έναν διαχρονικό προβληματισμό για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις, μέσα από την ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Σωτήρη Ρουμελιώτη.


Κοινοποίησε