Μετά την επιτυχία του ντοκιμαντέρ «Αγαπημένη Θεία Λένα», η Μαρία Ηλιού επιστρέφει με μια νέα κινηματογραφική δουλειά. Το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα του Μεσοπολέμου 1922-1940» μας ταξιδεύει σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών και αντιφάσεων για την ελληνική πρωτεύουσα.
Η πόλη σε μετάβαση: Μικρασιάτες πρόσφυγες και νέα κοινωνικά ρεύματα
Η άφιξη των μικρασιατών προσφύγων το 1922 αλλάζει τον παλμό της Αθήνας. Φέρνουν μαζί τους νέα πολιτισμικά στοιχεία, ενώ ενισχύουν την οικονομία και την κοινωνική ζωή. Παράλληλα, οι αντιθέσεις της εποχής γίνονται εμφανείς: η βιομηχανία και η ναυτιλία ακμάζουν, η αστική τάξη ισχυροποιείται, αλλά και η εργατική τάξη διεκδικεί δικαιώματα στους δρόμους της πόλης.
Η εξέλιξη των Δικαιωμάτων και οι γυναικείες διεκδικήσεις
Οι γυναίκες εισέρχονται δυναμικά στην αγορά εργασίας και απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες. Τα καλοκαίρια, στο Παλαιό Φάληρο, εμφανίζονται με μαγιό, σηματοδοτώντας μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, ενώ η Αθήνα αποκτά το πρώτο της δημοκρατικό πολίτευμα.
Μια Αθήνα που αλλάζει πρόσωπο
Σημαντικά έργα υποδομής μεταμορφώνουν την πόλη. Η συνοικία Βρυσάκι γκρεμίζεται για να αποκαλυφθεί η Αρχαία Αγορά, ενώ η Ομόνοια αναβαθμίζεται με την άφιξη του ηλεκτρικού τρένου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινιάζει σχολεία, φέρνει το νερό στην πόλη και ανοίγει το πρώτο αεροδρόμιο.
Η τέχνη και ο πολιτισμός στη γενιά του ’30
Η γενιά του 1930 φέρνει μια επανάσταση στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, ενώ οι Αθηναίοι ζουν με τη μουσική του Αττίκ, του Γιαννίδη και των ρεμπέτικων τραγουδιών. Η καλλιτεχνική δημιουργία βρίσκεται στο απόγειό της.
Αντιφάσεις και δραματικές εξελίξεις
Η Μεσοπολεμική περίοδος φτάνει στο τέλος της με το Κραχ του 1929, την επάνοδο της μοναρχίας, τη δικτατορία του Μεταξά και την αρχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις που αποτυπώνονται στις αλλαγές της κοινωνίας και του πολιτικού σκηνικού.
Μια νέα ματιά με άγνωστο οπτικό υλικό
Η Μαρία Ηλιού και οι συνεργάτες της αντλούν από αρχεία της Ελλάδας, της Αμερικής και της Ευρώπης για να αφηγηθούν την ιστορία της εποχής. Φωτογραφίες, φιλμ, ήχοι και μουσικές της περιόδου αναβιώνουν την Αθήνα του Μεσοπολέμου, ενώ η πρωτότυπη μουσική της Κατερίνας Πολέμη προσφέρει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το νέο έργο της Μαρίας Ηλιού ζωντανεύει μια περίοδο γεμάτη αντιφάσεις, πολιτικές εξελίξεις και καλλιτεχνική άνθηση, προσκαλώντας τους θεατές να ανακαλύψουν ξανά την Αθήνα μιας άλλης εποχής.
Συντελεστές:
- Σκηνοθεσία | Μαρία Ηλιού
- Ιστορικός σύμβουλος | Αλέξανδρος Κιτροέφ
- Μουσική | Κατερίνα Πολέμη
- Διεύθυνση φωτογραφίας | Buddy Squires, Γιώργος Γιαννέλης
- Μοντάζ | Αλίκη Παναγή
- Ήχος | John Zecca, Mark Mandler, Άρης Παυλίδης
- Mιξάζ | Θύμιος Κολοκούσης
- Ομιλητές | Roderick Beaton, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Katherine Fleming, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Jim Wright, Χριστίνα Κουλούρη, Νίκος Βατόπουλος, Λάμπρος Λιάβας, Τζελίνα Χαρλαύτη
- Παραγωγή | Πρωτέας/Proteus NY Inc
Διάρκεια προβολής: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)