Ο Τζον Γουέιν (John Wayne), ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην κινηματογραφική βιομηχανία. Με την επιβλητική του παρουσία, την χαρακτηριστική του φωνή και την ενσάρκωση των ιδανικών του παραδοσιακού Αμερικανού ήρωα, ο Γουέιν έγινε σύμβολο του αμερικανικού κινηματογράφου, κυρίως μέσα από τους ρόλους του σε ταινίες γουέστερν και πολεμικές ταινίες.
Πρώτα χρόνια και καριέρα
Ο Μάριον Ρόμπερτ Μόρισον, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1907, στο Γουίντερσετ της Αϊόβα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Καλιφόρνια όταν ήταν παιδί, όπου ο Τζον απέκτησε το παρατσούκλι “Duke” από την αγάπη του για τον σκύλο του, που ονομαζόταν επίσης Duke. Παρά το όνειρό του να γίνει ναυτικός, ο Γουέιν στράφηκε στην υποκριτική όταν κέρδισε μια αθλητική υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), όπου σπούδαζε νομικά. Ένας τραυματισμός, όμως, τερμάτισε την αθλητική του καριέρα, και σύντομα βρήκε δουλειά στα κινηματογραφικά στούντιο, όπου άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και κομπάρσος.
Ο πρώτος μεγάλος πρωταγωνιστικός του ρόλος ήρθε το 1930 με την ταινία The Big Trail, μια επική ταινία γουέστερν. Παρά την εντυπωσιακή παραγωγή, η ταινία δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία, και ο Γουέιν πέρασε αρκετά χρόνια συμμετέχοντας σε χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες. Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1939, όταν ο σκηνοθέτης Τζον Φορντ τον επέλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Stagecoach (Η Ταχυδρομική Άμαξα). Η ταινία αποτέλεσε σημείο καμπής για τη φήμη του Γουέιν, καθιστώντας τον έναν από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς της εποχής.
Καριέρα στα Γουέστερν
Ο Γουέιν έγινε η απόλυτη ενσάρκωση του Αμερικανού καουμπόι, με συμμετοχές σε κλασικές ταινίες όπως:
- Red River (1948)
- The Searchers (1956), που συχνά θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών
- Rio Bravo (1959)
- True Grit (1969), για την οποία κέρδισε το μοναδικό του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Οι χαρακτήρες του, συχνά δυναμικοί, γενναίοι και ηθικοί, απεικόνιζαν τις αξίες που η Αμερική επιθυμούσε να προβάλλει κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Πολεμικές ταινίες
Εκτός από τα γουέστερν, ο Τζον Γουέιν διακρίθηκε και σε πολεμικές ταινίες, όπως το Sands of Iwo Jima (1949), για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ, και το The Longest Day (1962), μια ταινία για την Απόβαση στη Νορμανδία. Μέσα από αυτούς τους ρόλους, ανέδειξε την εικόνα του αμερικανικού πατριωτισμού.
Προσωπική ζωή
Ο Γουέιν παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε επτά παιδιά. Ήταν γνωστός για τις συντηρητικές πολιτικές του πεποιθήσεις και την ένθερμη υποστήριξή του στις ένοπλες δυνάμεις και τις παραδοσιακές αξίες.
Υστεροφημία και θάνατος
Ο Τζον Γουέιν πέθανε στις 11 Ιουνίου 1979 από καρκίνο του στομάχου. Η συμβολή του στην κινηματογραφική βιομηχανία αναγνωρίστηκε με την απονομή του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1980. Η κληρονομιά του ζει μέσα από την τεράστια φιλμογραφία του και την επιρροή του στην ποπ κουλτούρα. Ο “Δούκας”, όπως τον αποκαλούσαν, συνεχίζει να εμπνέει γενιές θαυμαστών και κινηματογραφιστών.