Ο Jules Gabriel Verne (1828-1905) ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών. Πολυγραφότατος συγγραφέας του οποίου τα γραπτά έθεσαν πολλά από τα θεμέλια της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα τα έργα του Βερν μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 140 γλώσσες, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους συγγραφείς στον κόσμο. Ένας αριθμός επιτυχημένων κινηματογραφικών ταινιών δημιουργήθηκαν από τα μυθιστορήματα του Βερν.
Ο πατέρας του Βερν, με την πρόθεση να ακολουθήσει οJule τα χνάρια του ως δικηγόρος, τον έστειλε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά. Όμως ο νεαρός Βερν ερωτεύτηκε τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα το θέατρο. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, εργάστηκε ως γραμματέας του Théâtre Lyrique (1852–54) και δημοσίευσε διηγήματα και επιστημονικά δοκίμια στο περιοδικό Musée des Familles.
Το 1857 ο Βερν παντρεύτηκε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως μεσίτης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνέχισε να γράφει, να κάνει έρευνα στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Bibliothèque Nationale) και να ονειρεύεται ένα νέο είδος μυθιστορήματος — ένα που θα συνδύαζε επιστημονικά δεδομένα με μυθιστορήματα περιπέτειας. Τον Σεπτέμβριο του 1862 ο Βερν συνάντησε τον Pierre-Jules Hetzel, ο οποίος συμφώνησε να δημοσιεύσει το πρώτο από τα εξαιρετικά ταξίδια του Βερν (“Extraordinary Journeys”) — Cinq semaines en ballon (1863; Five Weeks in a Balloon). Αρχικά κυκλοφόρησε στο Le Magasin d’éducation et de récréation του Hetzel, το μυθιστόρημα έγινε διεθνές best seller και ο Hetzel πρόσφερε στον Βερν ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για την παραγωγή πολλών ακόμη έργων «επιστημονικής φαντασίας». Ο Βερν εγκατέλειψε στη συνέχεια τη δουλειά του στο χρηματιστήριο για να γίνει συγγραφέας πλήρους απασχόλησης και ξεκίνησε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία συγγραφέα-εκδότη που κράτησε για περισσότερα από 40 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 60 έργα στη δημοφιλή σειρά Voyages extraordinaires .
Όπως προανέφερα και ποιο πάνω μια επιτυχημένη σειρά κινηματογραφικών ταινιών δημιουργήθηκαν από τα μυθιστορήματα του Βερν, ξεκινώντας το 1916 με τις 20.000 Leagues Under the Sea (remake το 1954 από τον Walt Disney το οποίο είναι μια διασκεδαστική, μεταφορά του Walt Disney της κλασικής ιστορίας επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν η περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα ειδικά εφέ που παράγονται τη δεκαετία του 50. ) και συμπεριλαμβανομένων των The Mysterious Island (1929 και 1961 η οποία συγκεκριμένη είναι Η μεταφορά του τρίτου μέρους της τριλογίας του Βερν με τον πλοίαρχο Νέμο, είχε την τύχη να έχει τα ειδικά εφέ του φτιαγμένα από έναν εξαιρετικά ταλαντούχο άνθρωπο σε αυτή τη δουλειά, τον Ray Harryhausen. Εκείνος κατασκεύασε τα υπερμεγέθη πλάσματα που βλέπουμε στο νησί, δημιουργώντας όπως πάντα μία εκπληκτική ατμόσφαιρα αγωνίας και δέους. Η παρουσία των πλασμάτων είναι μία από τις αλλαγές που έγιναν, καθώς το βιβλίο δεν αναφέρεται καθόλου στην ύπαρξή τους και αυτό έγινε καθαρά για να προκαλέσει το ενδιαφέρον. ), From the Earth to the Moon (1958), Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959) και, ίσως το πιο δημοφιλές, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (1956).
Η επιρροή του Βερν εκτείνεται πέρα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπου ενέπνευσε γενιές επιστημόνων, εφευρετών και εξερευνητών. Το 1954 το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εκτόξευσε το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον κόσμο, που πήρε το όνομά του από τον Ναυτίλο του Βερν. Και για περισσότερα από 130 χρόνια, τυχοδιώκτες όπως η Nellie Bly (1890), η Wiley Post (1933) και ο Steve Fossett (2005) ακολούθησαν τα βήματα του φανταστικού ήρωα του Verne, Phileas Fogg, προσπαθώντας να κάνουν τον γύρο του πλανήτη σε περιόδους ρεκόρ. . Ο Βερν και τα διαρκώς δημοφιλείς εξαιρετικά του Ταξίδια συνεχίζουν να μας υπενθυμίζουν ότι «Αυτό που μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος, κάποιος άλλος κάποια μέρα θα μπορέσει να πετύχει».