Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης, άφησε πίσω του έργα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να μελετώνται διεθνώς. Η ζωή του, γεμάτη έντονες αντιφάσεις, συνδυάζει την απόλυτη δημιουργική κορύφωση με βαθύ προσωπικό πόνο.
Μια ζωή σαν μυθιστόρημα
Γεννημένος στην Τήνο, ο Χαλεπάς μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε τη δημιουργικότητα. Οι σπουδές του στο εξωτερικό και η μετέπειτα καλλιτεχνική του δράση στην Αθήνα του 19ου αιώνα τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους γλύπτες της εποχής του. Ωστόσο, η πορεία του δεν ήταν ανέφελη.
Από την παγκόσμια αναγνώριση και τις βραβεύσεις, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον εγκλεισμό στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας για 14 χρόνια, την απομόνωση και την αυστηρή επίβλεψη της μητέρας του, αλλά και τον ανεκπλήρωτο έρωτα που στιγμάτισε τη ζωή του. Λέξεις όπως μοναξιά, πόνος και στέρηση αποτυπώνουν τις δυσκολίες που έζησε.
Από το σκοτάδι στη δημιουργία
Το ψυχιατρείο της Κέρκυρας υπήρξε σημείο καμπής για τον Χαλεπά. Παρά τις αντιξοότητες, ο δημιουργικός του νους δεν έπαψε να λειτουργεί. Η παράσταση του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, μας μεταφέρει στα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής του καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας τη μοναδική του ιδιοφυΐα.
Η σκηνή γίνεται το μέσο για να ανακαλύψουμε την ψυχολογική κατάσταση του Χαλεπά, αλλά και να αντιληφθούμε το βάθος του πόνου και της μοναξιάς που βίωσε. Μέσα από την ιστορία του, η παράσταση αναφέρεται σε όλους εκείνους τους δημιουργούς που, παρά τα εμπόδια, άγγιξαν το θείο μέσα από την τέχνη τους.
Μια ψυχολογική ματιά στη ζωή των “Σαλεμένων” δημιουργών
Η παράσταση δεν είναι μια τυπική βιογραφία. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό ταξίδι, αφιερωμένο στους ανθρώπους που η εποχή τους περιθωριοποίησε, αλλά οι ίδιοι συνέχισαν να δημιουργούν και να πιστεύουν.
Ο Χαλεπάς και άλλοι «Σαλοί» καλλιτέχνες κατάφεραν να δουν πέρα από τα φαινόμενα, φτάνοντας σε επίπεδα πνευματικής διαύγειας που παραμένουν αθάνατα. Η ιστορία τους μας θυμίζει πως, παρά τις δυσκολίες, η τέχνη και η πίστη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι πιο ισχυρές από κάθε εμπόδιο.
Διάρκεια: 75 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνογραφία: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Ερμηνεύουν: Γιώργης Κοντοπόδης